Te fundit

BLETËRRITESI I TRE BREZAVE QË MERREN ME BLETEN

 

BletetNe rrethin e Bulqizes ka disa bleterrites te cilet kane nga 100 deri ne 300 koshere bletesh,por ka dhe nga ata qe kane me pak te cilet I perdorin vetem per familjet e tyre.Arjan Zogu nga fshati Valikardhe ne njesine administrative ne Zerqan eshte nje nder bleterritesit me me ze.Tashme i ka rreth 300 koshere bletesh ku i administron vete.Per Arjanin i cili tregon se prodhimi i mjalti ka ardhur ne rritje,ai thot se ka nis punen per kete vite per rritjen e bletes.Bleterrritesi Arjan Zogu i cili prej vitesh merret me bletet thote se e kam te trasheguar rritjen e bletes brez pas brezi. Rritja e bletes per te thote ai eshte art ne vete,edhe pse kerkon shum mund dhe djerse.Per Arjanin veshteresija me e madhe eshte periudha e pranveres dhe veres pasi ne kete zone mungon uji,por ai thote se me ane te disa kavanozave te mbushur me uje e ka gjetur mundesine e ushqyerjes me uje.Nje tjeter metode per rritjen e bletes Arjani ka praktikuar, kosheret primitive me thupra ku bleta prodhon hojet dhe mjaltin si dikur kur nuk ekzistonin kosheret moderne.