Te fundit

Nje nene 84 vjecare tregon vuajtjet e jeteses ne vije kufitare

84 vjecarja

Nje nene e moshuar tregon vitet e vuajtjes se saj, ne pragun e kufirit ne te cilen ka shtepine dhe banon prej vitesh, ne fshatin Veqisht I Poshtem ne Bulqize. Banesa e saj eshte vetem 30 metra larg zones Kufitare, ndersa fshati qe shihet nga pamjet filmike, kane qen te afermit e saj, por ne ndarjen e kufijve ata mbeten ne pjesen tjeter , pjes e Maqedonise. Sic tregon kjo nene, ajo ka qene e internuar para viteve 48 ne Jug te vendit, dhe shtepia ku erdha ishte familje deshmori. Pas ardhjes time, te gjithe na u larguan dhe ne lagje kishim njerez qe tregonin per cdo levizje tonen. Nese kishim rast dasem tek kushurinjte ne anen tjeter te kufirit, neve nuk mund te shihnim nga larg ceremonine pasi na vinte policia ne dere.
Pas viteve 50 u be brezi i bute qe punohej nga grate e oficerave qe ishin ne poste, ishte nje si tip shtrese rere e cila nese shkelej ne te qoft nje kafsh shtepie , dallohej dhe duhet te mbanim pergjegjesi.
Sic mund ta shihni nga pamet fimike kuptohet lehte ndarja e ketij fshati. Me vone shteti Maqedonas, i levizi banoret dhe fshatin prej kufirit ku ishin kushurinjte tone, dhe i dergoj ne nje  vend tjeter te Maqedonise.