Te fundit

E kuqe, e bardhë..dhe blu

147443122611Pas një pune kërkimore dy vjeçare është bërë e mundur që të prodhohet vera me ngjyrë blu.

Prej ditës së sotme në raftet e supermarketit dhe në kinoteka do të jetë e mundur që të gjeni edhe verëra ngjyrë blu, për prodhimin e së cilës thuhet se nuk janë përdorur ngjyrues artificialë.

Rezultati i shumë dëshiruar është krijuar nga një miks rrushi i bardhë dhe i zi, e përzierë më antocianinë, një pigment i pranishëm në lëkurën e rrushit që prodhon ngjyrën. Ende dihet pak për shijen e saj.

Shpikësit e rinj nuk kanë përvojë në prodhimin e verës, por thonë se  kjo është pika e tyre e fortë : “Vera ka qenë gjithmonë në një piedestal. Kështu që menduam se do të ishte bukur që edhe njerëzit e zakonshëm, pa asnjë lloj njohurie, të mund ta krijonin atë”.
/tvbulqiza.al